Voor velen zal het een geweldige verrassing zijn, anderen hebben er lang op zitten wachten, maar de allereerste Nederlandse documentaire over kroeshaar gaat in première en jij kunt erbij zijn.

 

The Big Chop draait op zaterdag 3 november in theater Pathe Arena in het kader van het Da Bounce Urban Film Festival, die dit jaar haar vijf jarig jubileum viert met het thema Diversity.

Na de film ga ik in gesprek met een panel waarin ook de documentaire maakster, Sherina Leerdam, vertegenwoordigd zal zijn. We gaan ongetwijfeld de diepte in, want de documentaire roept veel vragen op.

THE BIG CHOP

In ‘The Big Chop’ onderzoekt Sherina waarom vrouwen moeite hebben met hun afrohaar. Ze volgt in de film drie jonge vrouwen die na jaren van straighten, relaxen en extensions kiezen voor hun natuurlijke afrohaar.

Steeds meer vrouwen kiezen na jaren van ongezonde en onnatuurlijke haarstijlen voor ‘The Big Chop’ oftewel helemaal kaal. Om daarna weer een gezonde nieuwe bos natuurlijk afrohaar te laten terug groeien. Het straighten, relaxen en aanbrengen van extensions is onnatuurlijk en vaak schadelijk voor het haar, dat droog en dof wordt. Ook duidt het behandelen van het afrohaar zodat het meer lijkt op dat van de Westerse vrouw op een minderwaardigheidscomplex waar de zwarte vrouw onder lijdt. Het Westerse schoonheidsideaal lijkt vooral lang, blond, stijl haar te zijn.

Maar Black is Beautiful en steeds meer vrouwen omarmen hun natuurlijke afrohaar, ook al is het vaak veel werk om te kammen, stijlen en onderhouden. Volgens regisseur Sherina Leerdam wordt het tijd dat de afrovrouw zich meer bewust is van haar natuurlijke schoonheid en zich losmaakt van de onzekerheden die beeldvorming van schoonheidsidealen in de populaire media en de mode wereld teweegbrengt.

Hair Talk
Of je nu kroes bent of niet, krullen hebt, vlechten of een weave draagt, kom naar The Big Chop om te laten horen of je het eens of oneens bent met de stellingen die in de documentaire aan bod komen. Het Da Bounce Urban Film Festival geeft ons de ruimte om het eindelijk weer eens een keer openlijk en zonder schroom te hebben over ons eigen enig in z'n soort Black hair, onze gewoontjes, hebbies (issues) en meer. Dat wil je toch echt niet missen.  

Het wordt een prachtige dag voor Black Hair. Behalve de documentaire en een diepgaand gesprek over haar zullen er namelijk ook haarproducten, tools en gadgets van WhatNaturalsLove.nl verkrijgbaar zijn.

DAGKAARTEN & LOSSE TICKETS ZIJN NU  ONLINE:  https://shop.link2ticket.nl/S/Chan/A1hXcUMFfFhCVg

Leden van WNL en Kroeshaar.com krijgen €5 korting op een dagkaart met de code: MLXDBUFF2018. 

The Big Chop documentaire over Black hair, kroeshaar, vlechten

Geef uw mening

Uw mening wordt zichtbaar na goedkeuring